Meggyőződésem, hogy a MACARON nem csak édesség, hanem dekoráció is. Azon kívül, hogy  finom, egyszerűen szép is. Csodásan lehet tálalni, és minden sütis asztalnak dísze lehet. Persze nem csak esküvőn, vendégváráshoz, szülinapra is tökéletes, hogy a karácsonyt ne is említsem! 🙂 Csinos dobozokba téve tökéletes ajándék is lehet. Kis dobozt kartonból ti is könnyen készíthettek, leírást és az ingyenes minta letöltését itt találjátok.

Egyszerűen rajongunk érte, ezért most megosztom veletek a receptet és a sütés apró-cseprő nehézségeit, és persze az ötleteket, amivel talán nektek könnyebbé tehetjük a kísérletezést. És ki tudja? Hátha ti is rajongók lesztek! Rengeteg szakirodalom van a neten, mi is sokat olvastunk, de ez az, ami végül egy klassz végeredményhez vezetett. Digitális mérleg mindenképp kell, mert fontosak az arányok!

Hozzávalók:  200 g porcukor / átszitált/
200 g mandula
2×75 g tojásfehérje /kb 5 darab /
200 g kristálycukor
65 ml víz
ételfesték

anatomy macaron

Mi egész mandulát vettünk, a porcukorral turmixgépben megőröltük (jobb a kávédaráló, de nekünk sajnos nincs) és kis lyukú szitán átszitáltuk. Ezt a sütés előtt egy nappal megtettük, hogy száradjon. A második adagnál aznap őröltünk, de nem tapasztaltunk különbséget. (Első sütésnél olyat kaptunk, amin rajta volt a vékony barna hártyája és a végeredményben pici apró pöttyök lettek de szerintünk így is szép 🙂 ) Ehhez hozzákevertük kézzel a pontosan kimért 75 g tojásfehérjét.

Fontos dolog a tojásfehérjéről: sütés előtt 3 nappal betettük a hűtőbe, alufóliát tettünk rá, amit pár helyen kiszúrtuk. Sütés előtti este kivettük, levettük a fóliát, és úgy pihent másnapig a konyhapulton a tökéletes eredményért. Tehát a porcukros mandulát összekevertük a 75 g tojásfehérjével, ebből lett egy marcipán állagú massza.

ceremóniamester kedvence

macaron

Következő fázisként 200 g kristálycukrot fel kell forralni 65 ml vízzel. No, és itt van a másik fontos pont, ahol el lehet csúszni. Ennek a cukorszirupnak 121 fokosnak kell lennie, akkor lehet hozzákeverni a felvert tojásfehérjéhez. Ha van húsmérőd, azzal tudod mérni, ha nincs, akkor addig kell főzni, amíg teljesen el nem oldódik a cukor, és ha beledugsz egy villát ,majd felemelve ágaival lefelé azt látod, hogy apró szálat húz a villán a lecsorgó cukor, na akkor jó.
Ezt a cukormasszát kell még így forrón, iziben hozzákeverni a másik pontosan kimért 75 g tojásfehérje adaghoz, amit előzetesen keményre felvertünk robotgéppel. Az így kapott masszát addig kell verni tovább, amíg kihűl, és jó kemény lesz. Por színezővel ezzel a fázisban színeztünk. Ha folyékonnyal dolgoztok, a vízhez kell keverni úgy, hogy 65 ml legyen összesen.

Ha ez kész, a mandulamasszához adtuk adagonként. Körkörös mozdulatokkal, szilikon lapáttal kevertük egyneműre. Ezzel kész a massza, lehet egy nagy levegőt venni.
Tapasztalat, hogy legszebbek akkor lesznek a macaronok, ha habzsákba töltve pihentettük a masszát kb 2 órát. Ezt nem olvastuk sehol, nekünk így vált be. De nézzétek meg a különbséget, az alsó képen vannak a pihentetettek.

macaron1 (1)

A pihentetés után tefal tapadásmentes tepsire nyomtuk ki nyomózsákkal, kb 2-3 cm-es halmokat képezve. Ha nincs ilyen tepsitek, szilikonos sütőpapírt kell tenni alájuk. És ismét pihi kb 50 percig. Úgy láttuk, ez is egy fontos mozzanat, mert akkor jó, ha ” megbőrösödik” a halmocskák teteje. Ami azt jelenti, hogy ha finoman hozzá érsz az ujjaddal, már nem ragad. Mikor nem vártuk ezt ki, megrepedt a tetejük, és nem lett talpuk. Mikor letelt az idő, “bőre” is képződött, mehet a sütőbe. Hát itt is játszottunk, ki kell tapasztalni a sütőt, mert mindegyik más. Nekünk ami bevált: 150 fokos, előmelegített, NEM légkeveréses sütés kb 14-15 percig. Akkor jó, amikor szépen feljöttek, és “talpacskáik is lettek.

talpacskák macaron

És tádám, kész a remekmű. Aztán százmilliónyi verzió van a krémekre amiket beletölthettek. De ami legfontosabb, hogy ne adjátok fel ha nem lesz csodaszép az első sütés. Mi is sokszor próbáltuk, mire meglett a nekünk “bevált” recept. Ceremóniamesterként rengeteg alkalmam volt macaront kóstolni és az összehasonlítások alapján bizton mondhatom, hogy a mi macaronunk, a fenti recept alapján valami fenomenális! Várjuk a visszajelzéseket, hogy hogyan sikerült!

Sok sikert kíván a Sweet Weddings csapata!

7657193

facebook megosztás