A RUHA, csupa nagybetűvel, mert ez aztán tényleg minden menyasszonynak nagyon fontos, mindenki keresi a tökéletes ruhát. És ez olykor nagyon nehéz. Nézegetünk képeket, kitaláljuk a stílust, fazont. Majd itt megakadunk. Hogyan tovább? Béreljünk ruhát? Csináltassunk? Rendeljünk külföldről? Rengeteg kérdés, és az egekbe szökő árak, és persze óriás tanácstalanság.

ruha

Első és legfontosabb, hogy próbáljatok! Szinte minden menyasszonynak van egy elképzelése, majd amint egy hasonló ruhát felpróbál, rájön, hogy neki ez nem áll jól. És az esetek többségében egy teljesen más fazonú ruha lesz a befutó. Sokszor az, amit egyébként maguktól fel sem próbálnának, majd rábeszélik őket, tükörbe néznek,és láss csodát,mintha rájuk öntötték volna.

Ezért ha készíttetés mellett döntötök, akkor se menjetek egy képpel a kezetekbe az első varrónőhöz, mert könnyen csalódás lehet a vége. Minden esetben menjetek először egy kölcsönző szalonba , és próbáljatok, ismerjétek meg a ruhákat, a viselésüket, a mozgást benne. Persze ezzel is óvatosan, mert sok szalon hirdeti magát úgy, hogy több ezer ruha közül választhattok, és alig észrevehetően feltüntetik valahol az oldalon, hogy a képek csak illusztráció. És könnyen lehet, hogy még próbálási díjat is legombolnak rólatok.  Ezért érdemes érdeklődni előtte, persze engem is kérdezhettek, szívesen adok tanácsokat.

cover

A szalonokban hamar szembesültök vele, hogy minimum 100.000 – 200.000 Ft bérelni egy ruhát. És, bár sokszor ezt rögtön nem közlik, de van egy nagy összegű kaució, melyből esetenként jócskán levonnak, tisztítás címszó alatt,mert koszos lett a ruhád alja. Ezért a nagy napon tiszta ideg vagy, annyira próbálsz vigyázni a ruhádra. Elárulok egy titkot, így is úgy is koszos lesz az alja. Ennek a tisztítási költségnek benne kell lennie a kölcsönzési díjban.  Erre figyeljetek!

Ha mindenre odafigyeltek, akkor a kölcsönzés egy elég jó megoldás, viszont egyáltalán nem költséghatékony, és sokszor ha külön napon van a kreatív fotózásotok, akkor plusz költséget kell fizetni, hogy a ruha nálatok maradhasson még pár napra.

Ezért ha mégis inkább saját ruhát szeretnétek, akkor felmerül az ötlet, hogy rendeljünk külföldről, hisz olyan olcsón hozzá lehet így jutni. Ez az , amit semmi esetben nem tanácsolnék. Rengeteg gagyi kínai utánzattal van tele az internet, és bár nagyon olcsók, de szinte biztos, hogy csalódás lesz a vége. Egyrészt , mert nem azt kapjátok , ami a képen van, másrészt simán előfordulhat, hogy leszakad rólatok a nagy napon. A dívány oldalán is olvashattok erről.

maggie-vs-china-dress (1)Ezt ugye senki sem akarná? De járt már úgy is menyasszonyom, hogy drága ruhát rendelt, pont olyan is volt a képen, le sem szakadt, de olyan brutál nehéz volt, hogy levegőt alig kapott benne már az est végére. Óvatosan a rendeléssel!

Inkább készítessetek! Itt is van pár dolog persze , amit érdemes átgondolni. Hiszen ha már próbáltatok, megvan milyen fazon áll jól, mi az ami kényelmes, és akár van egy képed is a tökéletes ruháról, és egy varrónőt is ismer a barátnőd barátnője – ez azért még nem elég. Hiszen a varrónők többsége, akik nem kifejezetten menyasszonyi ruhákat készítenek, könnyen lehet, hogy szintén csalódást okoznak neked. És te leszel az a menyasszony, aki egész esküvő alatt húzogatja a pánt nélküli felsőrészt, mert nem tart, és fél, hogy lecsúszik a melléről. Illetve te leszel az, aki nem tud kényelmesen leülni, és állva is kidomborodik a cipzár, vagy bármi egyéb oda nem illő részlet. És ezek a dolgok mind túl későn derülnek ki, általában még az utolsó próbán sem, csak a nagy napon, és bár a ruha úgy néz ki, mint a képen, nem lehet viselni, nem bírja el a súlyt, a táncolást, a mozgást.

7654Mivel ezeket a lépcsőket én is végigjártam, ezért megosztom veletek, hogy én mire jutottam. Egyedi ruha készíttetése, de csakis profikkal. Ők csodaszép anyagokkal dolgoznak, amiknek szép az esésük, nincs olcsó csillogásuk a fényképeken, és ezek valóban rád készülnek, sok év tapasztalatával , jó minőségben, hogy a nagy napon téged semmi kellemetlen meglepetés ne érjen, csak bókok , bókok, bókok, illetve némi irigykedés a barátnők arcán. 😉

Ezért ezúton is sok szeretettel ajánlom nektek Halász Évit, aki az én ruhámat készítette. Ahogy belépsz a szalonba, máris egy másik világban vagy, és végre valóban szakértők segítenek neked. Én olyan ruhát választottam, aminek külön van szoknya része és külön míder. Ez persze felvéve nem látszik, de így akár bérelhetitek is a szoknyát, és a mídert pedig kis átalakításokkal később is viselhetitek, vayg akár menyecskeruhához is tökéletes lesz. Éviék ebben is szívesen segítenek!

20140204_131926De persze bármilyen elképzelést valóra váltanak, és még akkor is bájosan mosolyognak, mikor elmondod nekik,hogy például egy ilyen csodás szoknya alá, amiben 34 méter tüll van, te márpedig egy sportcipőt fogsz húzni 😉

cipő

Mindemellett nagy segítség volt, hogy egyedi öltönyt is készítenek. Mi ebben sem szerettünk volna valami hagyományost, és mivel a férjem nem egy konfekcióméret, így nem is lett volna más választásunk. Így az ő ruhája is Éviéknél készült.

Remélem, és nem csak mint ceremóniamester, hanem mint ex menyasszony is, hogy ez a bejegyzés segített nektek!

760d662e95da9a07829cfa4abb732099

 

facebook megosztás